Eindelijk heb je dan je ecosysteem maar hoe zorg je nu voor je ecosysteem?
De juiste plek voor jouw ecosysteem.
Als eerste is het zoeken naar de juiste plek. Maar hoe ziet die juiste plek er uit? Het is een vaste plek, met veel licht maar geen zonlicht, hooguit even het ochtendzonnetje. Het is ook niet vlakbij een warmtebron, zoals een kachel, oven, verwarming etc. Als je dan de juiste plek hebt gevonden dan zet je natuurlijk je ecosysteem zo neer dat je goed zicht hebt op de mooiste zijde. In het begin zal je ecosysteem wat gaan wasemen, de binnenkant is dan beslagen. Geen zorgen, dat komt doordat je ecosysteem van binnen naar buiten, van koud naar warm, etc is geweest. Je ecosysteem gaat zich aanpassen aan de plek en temperatuur waarin ze zich nu bevindt. Vandaar dat je er eerst een goede plek voor vinden moet anders blijft je ecosysteem maar wasemen. Licht is essentieel voor het bestaan van je ecosysteem en de gezondheid van je planten. Daarom is het meer dan belangrijk dat je jouw ecosysteem op een plek zet waar ze voldoende daglicht krijgt. Ramen op het noorden zorgen vaak voor te weinig licht. De beste temperatuur voor je ecosysteem ligt tussen de 15 en 25°C. Kijk goed naar je ecosysteem om te zien hoe het zich verder ontwikkelt. Het is een afgesloten systeem dat met behulp van licht en warmte volledig zelfstandig verder groeit. Deze kringloop ontstaat doordat planten met licht, CO2 en water fotosynthese uitvoeren. Vervolgens stoten ze overdag zuurstof uit en ‘s nachts CO2, net als dood materiaal. Overdag gebruiken planten die CO2 weer om fotosynthese uit te voeren en dit maakt de kringloop rond. Daarnaast transpireren de planten water in vorm van damp dat gelijkmatig door het terrarium wordt verspreid, zodat alle planten water krijgen.
Het stoppen van de condens in jouw terrarium
Nu is het zaak om te zorgen dat je ecosysteem gaat wennen aan haar vaste plekje en stopt met wasemen. Dat doe je door een week elke dag minimaal een half uur, de deksel er half op te leggen. Na ongeveer een week bouw je de open tijd met steeds 5 à 10 minuten af. Zodra het dan zo ver is dat de deksel gesloten kan blijven, bestaat de kans dat je ecosysteem weer volop gaat wasemen. Geen zorgen, is dat na 2 à 3 dagen nog niet weg, dan een dagje de deksel er weer even af. In principe zou je ecosysteem nu zichzelf moeten gaan supporten en kan de deksel erop blijven. Minimale condens op de bladeren of aan één zijde van een plant is normaal en daar hoef je je zeker geen zorgen over te maken. Is je hele ecosysteem beslagen en zie je dikke druppels op de binnenkant van het glas en de bladeren? Nog geen zorgen, waarschijnlijk staat je ecosysteem te warm en kan ze, doordat je ecosysteem is afgesloten met kurk haar warmte en overtollige vocht niet kwijt. Haal in dit geval de kurk van je ecosysteem en laat haar 24 uur open. Na deze tijd kan je haar weer afsluiten en zul je zien dat de condens in je ecosysteem verdwenen is. Blijft het ondanks meerdere keren ventileren erg vochtig in je ecosysteem? Ventileer dan je ecosysteem voor 48 uur tijdens dit proces, in plaats van 24 uur. Het overtollige vocht kan te wijten zijn aan een verkeerde standplaats en/of een te hoge temperatuur, geef haar in dat geval een andere plek.
Water geven aan je ecosysteem
Je terrarium is een zelfvoorzienende biotoop en heeft daarom weinig tot geen onderhoud nodig. Het kan voorkomen dat je ecosysteem toch uitdroogt. Zie je helemaal geen condens meer aan de onderkant van je ecosysteem? Soms kan het zijn dat de deksel op je ecosysteem niet helemaal afsluit en hierdoor dus wat vocht kan ontsnappen. Dan kun je voorzichtig wat (regen)water geven. Het beste doe je dat voordat je ecosysteem helemaal uitgedroogd is. (Dit lijkt een rare opmerking maar het gebeurt). Neem de kleur van de aarde als leidraad voor hoe vochtig de aarde is. Als de aarde licht(er) van kleur is of droog aanvoelt, kun je wat water geven. Je kunt voorzichtig water door een gieter naar binnen gieten of een schone spons vol laten zuigen en voorzichtig zo laag mogelijk in je ecosysteem uitknijpen. Heb je per ongeluk te veel water gegeven dan kun je je ecosysteem weer ventileren. Of, en dat klinkt heel raar, een tampon in de aarde steken, die zuigt nl het teveel aan water op en zodra het volgezogen is kun je het verwijderen.