5 kamerplanten uit de jaren 60

Waar we nu veel groene kamerplanten hebben, waren er in de jaren 60 nog regelmatig kamerplanten te vinden met bloemen. Op 6 en 7 april vindt Design Icons plaats in de Kromhouthal in Amsterdam waar je terecht kan voor al je vintage meubels. We hebben vandaag 5 planten uit de jaren 60 voor je op een rij gezet:

Sansevieria

Als je aan een plant denkt en aan de jaren 60 denken we meteen aan de vrouwentong, zo wordt de sansevieria ook wel genoemd. Er zijn weinig planten makkelijker dan deze. Ze hoeven geen water, hoeven geen licht, maar doen het ook prima in het licht. Is niet kieskeurig waar hij staat en kan overal tegen. Behalve tegen water. En al helemaal niet veel water dat in het hart van de plant wordt geschonken. Maar dat is dan ook wel het enige.
Sansevieria – vrouwentong – heel weinig water – doet het overal

Hertshoornvaren

De hertshoorn heeft zijn naam te danken aan de gewij vormige bladeren. De bladeren zien er stoffig uit, maar dit hoort. Wanneer je het stof eraf zou poetsen zal de plant je snel in de steek laten. Deze plant kan goed tegen de droge lucht en zou dus prima boven de verwarming kunnen staan. Dan wel graag op het noorden, want direct zonlicht is niet echt iets waar je deze plant een plezier mee doet.
Platycerium – hersthoornvaren – een keer per week – op het noorden

Cyclaam

Je hebt de Cyclaam in veel verschillende soorten. Het leuke is dat deze bloemetjes heeft in veel verschillende kleuren. Al zijn alleen de blaadjes al de moeite waard met hun mooie tekening. Het is een knolplantje dat normaal op droge grond groeit onder bomen of struiken. Ze staan liever niet boven de verwarming, maar liever op een kouder plekje in de kamer.
Cyclamen Persicum – Cyclaam – vaak kleine beetjes water – schaduwplek

Zebraplant

Ook wel de Zebraplant vanwege de tekening op de bladeren. Met zijn mooie gele bloemen een gezellig kamerplant. Oorspronkelijk groeit deze plant in het oerwoud van Zuid Amerika. Hij heeft het dan ook graag warm. Deze plant houdt niet van nattigheid, wel van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Deze plant doet het dan ook waarschijnlijk goed op de vensterbank op het noorden in de winter en in de zomer wil hij graag een warme standplaats.
Aphelandra Squrrosa – Zebraplant – regelmatig water – raam op noorden

Hibiscus

Van de Hibiscus zijn veel varianten. Ook voor in de tuin bijvoorbeeld. Het voordeel van deze plant is dat hij niet gifitig is, luchtzuiverend is en kan tussen april en oktober prachtig bloeien. Hij wordt ookwel de Chinese Roos genoemd. Het is belangrijk de Hibiscus zo min mogelijk te verplaatsen. Hij is nogal standvast. Hij houdt van veel licht, en vind een uurtje zon ook helemaal prima. De hele dag zon is too much.
Hibiscus – Chinese Roos – dorstig plantje – raam op oosten of westen

 

Ga terug