4 voordelen van het gebruik van een binnnenpot

In de winkel komen regelmatig mensen een plant kopen die te klein is voor de sierpot die ze thuis hebben staan. Dan zeggen ze dat de plant die ze willen kopen, want zonder binnenpot wel past hij in de pot die ze hebben. Toch raden we dat altijd af. In deze blogpost 4 voordelen van het gebruik van een binnenpot.

1. Plastic vergaat niet

Ondanks dat ik me persoonlijk vaak verbaas over hoeveel plastic er in de groene plantensector omgaat heeft een binnenpot wel voordelen. Ten eerste is plastic een materiaal dat niet vergaat. Dus zal je binnenpot nooit wegrotten of verdwijnen bij het water geven. Iets wat met karton of biologische materialen wel gebeurt.

Daarnaast houdt plastic ook geen vocht vast. In tegenstelling tot terracotta potten is plastic niet iets wat vocht zal onttrekken uit de aarde. Dit doet een terracotta pot wel. Daarom is het voor planten die van vochtige aarde houden, niet verstandig om ze in een terracotta pot te zetten zonder plastic binnenpot.

2. Je kan makkelijk checken of je de plant moet overpotten.

Wanneer je de plant zo in een sierpot zet, kan je niet zien hoe het gesteld is met de wortels. Doordat je gebruik maakt van een binnenpot kan je gemakkelijk checken of de plant al naar een grotere pot moet. Soms groeien de wortels zelfs door de gaatjes aan de onderkant naar buiten. Dan weet je het al helemaal zeker.

3. Veel planten drinken graag van onderaf

Niet alle planten vinden het fijn om van bovenaf water te krijgen. Wanneer je geen binnenpot hebt kan je niet anders dan de plant van bovenaf water te geven. Voor veel planten is het doodvonnis dan al getekend. Wanneer je een binnenpot hebt, kan je tussen de sierpot en de binnenplant het water schenken. Het is ook aan te raden een binnenpot te nemen waarbij er nog een beetje ruimte zit tussen de sierpot en binnenpot.

4. Voorkom wortelrot

Het laatste voordeel is voor mij altijd de hoofdreden om binnenpotjes te gebruiken. Planten kunnen dood gaan aan wortelrot als ze teveel water krijgen. Sterker nog, de grootste plantensterfte komt doordat mensen te veel water geven. Met het gebruik van een binnenpot kan je dit in ieder geval een beetje reguleren. Als je geen binnenpot gebruikt en je schiet uit met je gieter, heb je een klein probleem. Hoe krijg je in vredesnaam water UIT potgrond… Dus mocht je nu opeens uitschieten met je gieter, dan kan je de binnenpot eruit halen en het overtollige water weggieten. Normaal in de natuur zal een plant nooit echt met zijn wortels in het water staan, tenzij het een waterlelie is of iets in die trant. Door de gecultiveerde omgeving op de vensterbank is dat nu natuurlijk anders.

Wij verkopen in onze winkel losse binnenpotten voor als jouw plant eigenlijk een groter huisje nodig heeft.

Ga terug